Dziedzina Żywność i żywienie
PRACA POGLĄDOWA
Niedożywienie u pacjentów z chorobami nowotworowymi – rola diety w powrocie do zdrowia
Med Og Nauk Zdr. 2020;26(4):329–335
PRACA ORYGINALNA
Zachowania zdrowotne, stopień akceptacji choroby i poziom wiedzy żywieniowej osób chorych na niedoczynność tarczycy i autoimmunologiczne zapalenie tarczycy typu Hashimoto. Badanie wstępne
Med Og Nauk Zdr. 2020;26(4):384–389
PRACA ORYGINALNA
Postawy wobec żywności „superfood” w zależności od ryzyka ortoreksji wśród studentów z Polski i Niderlandów
Med Og Nauk Zdr. 2020;26(4):378–383
PRACA ORYGINALNA
Perfekcjonizm i wskaźnik masy ciała jako czynniki ryzyka zachowań ortorektycznych
Med Og Nauk Zdr. 2020;26(4):366–371
PRACA ORYGINALNA
Stan uzębienia a nawyki żywieniowe i inne zachowania zdrowotne młodych dorosłych
Monika Bujnowska, Agnieszka Strzelecka, Kamil Markowski, Edyta Dziewisz, Anna Beata Pacian, Teresa Kulik, Monika Kaczoruk, Anna Jachowicz, Grażyna Nowak-Starz
Med Og Nauk Zdr. 2020;26(3):268–274
PRACA POGLĄDOWA
Ortoreksja – nowa jednostka chorobowa związana z zaburzonymi wzorcami odżywiania
Med Og Nauk Zdr. 2020;26(2):102–105
PRACA POGLĄDOWA
Charakterystyka oraz skład biochemiczny kombuchy – fermentowanej herbaty
Med Og Nauk Zdr. 2020;26(2):94–96
PRACA ORYGINALNA
Czy konsumenci dostępnych na rynku odżywek białkowych są narażeni na metale toksyczne?
Med Og Nauk Zdr. 2020;26(1):54–59
PRACA POGLĄDOWA
Czy szczaw powoduje kamicę szczawianową? Przegląd czynników dietetycznych wpływających na ryzyko wystąpienia tej choroby
Med Og Nauk Zdr. 2020;26(1):29–34
PRACA ORYGINALNA
Ocena wiedzy młodych kobiet na temat wybranych aspektów prawidłowego żywienia w okresie ciąży
Med Og Nauk Zdr. 2019;25(4):245–250
PRACA ORYGINALNA
Ocena stanu odżywienia i sprawności funkcjonalnej u osób w wieku podeszłym
Med Og Nauk Zdr. 2019;25(4):274–281
PRACA POGLĄDOWA
Związki bioaktywne w mięsie i ich znaczenie w żywieniu człowieka
Med Og Nauk Zdr. 2019;25(3):170–180
PRACA ORYGINALNA
Karmienie piersią w miejscach publicznych. Wiedza i postawy studentów kierunków medycznych
Med Og Nauk Zdr. 2019;25(1):48–54
PRACA POGLĄDOWA
Możliwości zapobiegania konwersji stanu przedcukrzycowego do cukrzycy typu 2 z perspektywy dietetyki klinicznej. Strategie interwencyjne dotyczące stylu życia
Med Og Nauk Zdr. 2018;24(4):220–227
PRACA ORYGINALNA
Zachowania żywieniowe słuchaczek uniwersytetu trzeciego wieku ze środowiska krakowskiego – wybrane uwarunkowania
Med Og Nauk Zdr. 2018;24(4):257–263
PRACA POGLĄDOWA
Leczenie dietetyczne celiakii współistniejącej z cukrzycą typu 1
Med Og Nauk Zdr. 2018;24(3):166–171
PRACA ORYGINALNA
Jakość diety i wybrane zachowania żywieniowe słuchaczy uniwersytetów trzeciego wieku w województwie śląskim
Med Og Nauk Zdr. 2018;24(1):49–53
PRACA ORYGINALNA
Wybrane aspekty stylu życia kobiet z wykształceniem średnim i wyższym pracujących w systemie zmianowym
Med Og Nauk Zdr. 2018;24(1):25–30
PRACA POGLĄDOWA
Metaboliczne efekty nadmiernego spożycia fruktozy z dietą
Med Og Nauk Zdr. 2017;23(3):165–170
PRACA ORYGINALNA
Ocena zawartości soli kuchennej w twarogach kwasowych
Med Og Nauk Zdr. 2017;23(3):206–209
PRACA POGLĄDOWA
Rehabilitacja żywieniowa w jadłowstręcie psychicznym: rola i zakres pracy dietetyka w zespole terapeutycznym
Med Og Nauk Zdr. 2017;23(2):122–128
PRACA ORYGINALNA
Poczucie dyspozycyjnego optymizmu a częstość spożywania wybranych grup produktów i środków ergogenicznych wśród piłkarzy nożnych
Med Og Nauk Zdr. 2017;23(2):95–99
PRACA POGLĄDOWA
Zaburzenia stanu odżywienia w mukowiscydozie – zalecenia żywieniowe i suplementacja diety
Med Og Nauk Zdr. 2017;23(2):115–121