PL EN
PRACA ORYGINALNA
Rycina z artykułu: Postrzeganie roli...
 
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Wprowadzenie i cel:
Tarczyca odpowiada za produkcję kluczowych hormonów, a choroba Hashimoto stanowi częstą przyczynę jej niedoczynności. Skuteczne leczenie wymaga stosowania odpowiedniej diety oraz uwzględnienia interakcji między lekami, a składnikami pokarmowymi. Celem niniejsze- go badania była ocena poziomu wiedzy pacjentów dotyczącej żywienia w przebiegu choroby Hashimoto.

Materiał i metody:
Badanie zostało zrealizowane w 2023 roku z wykorzystaniem autorskiego, anonimowego kwestionariusza ankiety, rozpowszechnionego drogą internetową za pośrednictwem mediów społecznościowych. W badaniu uczestniczyło 220 osób, w tym 176 kobiet i 44 mężczyzn, w wieku od 19 do 54 lat. Odpowiedzi respondentów były punktowane, przy czym maksymalna możliwa do uzyskania liczba punktów wynosiła 40. Zebrane dane poddano analizie statystycznej z wykorzystaniem programów Microsoft Excel oraz Statistica.

Wyniki:
Wykazano istotną statystycznie zależność (p = 0,027) pomiędzy czasem trwania choroby a poziomem wiedzy respondentów. Osoby chorujące krócej charakteryzowały się niższym poziomem wiedzy. Mężczyźni częściej niż kobiety prezentowali bardzo niski poziom wiedzy. Niski poziom wie- dzy był również częstszy wśród mieszkańców miast, którzy jednocześnie częściej osiągali wyniki wysokie lub bardzo wysokie. Osoby chorujące krócej niż rok wykazywały dwukrot- nie niższy poziom wiedzy niż pacjenci, którzy chorowali rok i dłużej. Najniższy poziom wiedzy zaobserwowano w grupach wiekowych 18–25 lat oraz powyżej 46 lat.

Wnioski:
Poziom wiedzy pacjentów na temat kompleksowej dietoterapii w chorobie Hashimoto jest niewystarczający. Dlatego też niezbędne jest intensyfikowanie działań edu- kacyjnych ukierunkowanych na podniesienie świadomości pacjentów w tym obszarze

Introduction and objective:
The thyroid gland is responsible for the production of key hormones, and Hashimoto’s disease is a common cause of hypothyroidism. Effective treatment requires a proper diet and consideration of interactions between medications and nutrients. The aim of this study was to assess patients’ knowledge of nutrition in the course of Hashimoto’s disease.

Material and methods:
The study was conducted in 2023, using a proprietary, anonymous survey questionnaire distributed online via social media. The study involved 220 participants, including 176 women and 44 men, aged between 19–54. Respondents’ answers were scored, with a maximum possible score of 40. The collected data were statistically analyzed using Microsoft Excel and Statistica software.

Results:
A statistically significant correlation (p=0.027) was found between the duration of the disease and the level of respondents’ knowledge. People who had been ill for a shorter period of time had a lower level of knowledge. Men more frequently than women presented a very low level of knowledge. A low level of knowledge was also more common among urban inhabitants who, at the same time, more often obtained high or very high scores. People who had been ill for less than a year showed a level of knowledge that was twice as low, compared to patients with a longer history of the disease. The lowest level of knowledge was observed in the age groups 18–25 and over 46

Conclusions:
Patients' knowledge of comprehensive diet therapy for Hashimoto’s disease is insufficient. Therefore, it is necessary to intensify educational activities aimed at raising patient awareness in this area
Kiciak A, Kuczka NK, Żochowska O, Piątek M. Postrzeganie roli dietoterapii przez pacjentów z chorobą Hashimoto. Med Og Nauk Zdr. 2025;31(4):290–297. doi:10.26444/monz/214850
eISSN:2084-4905
ISSN:2083-4543
Journals System - logo
Scroll to top