PL EN
PRACA PRZEGLĄDOWA
 
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Wprowadzenie i cel:
Bulimia nervosa (BN) to zaburzenie odżywiania charakteryzujące się epizodami objadania się i przejawianiem zachowań kompensacyjnych w celu kontrolowania masy ciała. Dane epidemiologiczne sugerują, że BN może dotyczyć około 4% populacji. Częściej występuje u kobiet. Celem badania było opracowanie, na podstawie dostępnej literatury i własnych doświadczeń, wstępnego modelu żywieniowego, który mógłby być stosowany u pacjentów na wczesnych etapach terapii bulimia nervosa.

Metody przeglądu:
Przegląd literatury przeprowadzono, analizując dwie naukowe bazy danych: PubMed i Google Scholar. Użyto w tym celu następujących słów kluczowych: „leczenie dietetyczne”, „leczenie medyczne”, „bulimia nervosa”, „dieta” i „odżywianie”. Uwzględniono publikacje z lat 2014–2024. Nie zastosowano żadnych ograniczeń językowych. Selekcja artykułów została przeprowadzona indywidualnie. Ostatecznie przeanalizowano 50 artykułów. Najpierw przejrzano słowa kluczowe i abstrakty. Następnie przeczytano pełne teksty i dokonano ich ostatecznego wyboru na podstawie subiektywnej oceny ich istotności dla tematu postępowania dietetycznego w leczeniu bulimii psychicznej.

Opis stanu wiedzy:
BN może prowadzić do różnych powikłań, dlatego kluczowe znaczenie ma wczesna diagnoza i wdrożenie skutecznego leczenia. Upośledzona percepcja głodu i nieprawidłowe porcjowanie jedzenia zaliczane są do głównych długoterminowych powikłań u osób cierpiących na bulimia nervosa.

Podsumowanie:
Na wczesnych etapach leczenia BN dieta powinna przede wszystkim służyć korygowaniu niedoborów, które stanowią zagrożenie dla zdrowia pacjenta. Dodatkowo, w celu zniwelowania uczucia nadmiernego głodu, korzystne jest wdrożenie diety wolumetrycznej, o wartości odżywczej dostosowanej do masy ciała pacjenta. Priorytetem leczenia żywieniowego jest wypracowanie u pacjenta pozytywnej relacji z jedzeniem.

Introduction and objective:
Bulimia nervosa (BN) is an eating disorder characterized by episodes of binge eating and the use of compensatory behaviours to control body weight. Epidemiological data suggest that BN may affect approximately 4% of the population and occurs more frequently in women. The aim of the study was to develop a preliminary proposed nutritional model for use by patients in the early stages of bulimia nervosa therapy, based on available literature and personal experience.

Review methods:
A literature review was conducted by analyzing two scientific databases: PubMed and Google Scholar. The following key words were used: ‘dietary treatment’, ‘medical treatment’, ‘bulimia nervosa’, ‘diet’ and ‘nutrition’. Publications from 2014–2024 were considered. No language restrictions were applied. The selection of articles was conducted individually. Ultimately, 50 articles were analyzed. Key words and abstracts were reviewed first. Subsequently, the full texts were read, and a final selection was made based on the subjective assessment of relevance to the topic of dietary management in the treatment of bulimia nervosa.

Brief description of the state of knowledge:
As BN can lead to various complications, early diagnosis and the implementation of effective treatment are crucial. Impaired perception of hunger and abnormal portioning of food can be among the primary long-term complications for individuals suffering from BN.

Summary:
In the early stages of treatment, the diet should focus on correcting deficiencies that pose a risk to the patient’s health. Additionally, to address the sensation of excessive hunger, it is beneficial to implement a volumetric diet, with nutritional value adjusted to the patient’s body weight. The priority of nutritional treatment is to develop a positive relationship with food.
REFERENCJE (50)
1.
Smith KE, Anderson LM, Klump KL. Epidemiology of Eating Disorders: Incidence, Prevalence and Mortality Rates. Curr Psychiatry Rep. 2020;22(8):68.
 
2.
Mitchell JE, Peterson CB. An Overview of the Eating Disorders: Clinical Features, Epidemiology, and Diagnosis. J Treat Eat Disord. 2019;47(1):3–12.
 
3.
Smink FRE, Van Hoeken D, Hoek HW. Epidemiology of Eating Disorders: Incidence, Prevalence and Mortality Rates. Curr Psychiatry Rep. 2018;14(4):406–414.
 
4.
Hay P, Mitchison D, Collado A. Epidemiology of Eating Disorders in Men: Insights from Population-Based Surveys. Int J Eat Disord. 2020;53(3):34–45.
 
5.
Treasure J, Duarte TA, Schmidt U. Eating Disorders. Lancet. 2020;395(10227):899–911.
 
6.
Keel PK, Forney KJ. Psychosocial Risk Factors for Bulimia Nervosa: Current Evidence and Future Directions. J Treat Eat Disord. 2020;28(1):26–38.
 
7.
Bulik CM, Berkman ND, Brownley KA, Sedway JA, Lohr KN. Anorexia Nervosa Treatment: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials. Int J Eat Disord. 2020;40(4):310–320.
 
8.
Fairburn CG, Harrison PJ. Eating Disorders. Lancet. 2019;361(9355):407–416.
 
9.
Yager J, Andersen AE. Clinical Practice. Treatment of Eating Disorders in Adults. N Engl J Med. 2021;371(4):396–403.
 
10.
Crow SJ, Peterson CB, Swanson SA, Raymond NC, Specker S, Eckert ED, Mitchell JE. Increased Mortality in Bulimia Nervosa and Other Eating Disorders. Am J Psychiatry. 2019;166(12):1342–1346.
 
11.
Hay PP, Bacaltchuk J, Stefano S, Kashyap P. Psychological treatments for bulimia nervosa and binging. Cochrane Database Syst Rev. 2009;2009(4):1–145.
 
12.
Linardon J, Wade TD. A Systematic Review and Meta-Analysis of Cognitive-Behavioral Therapy for Bulimia Nervosa: The Role of Behavioral Components. Clin Psychol Rev. 2021;32(6):580–592.
 
13.
Bardone-Cone AM, Harney MB, Maldonado CR. Effectiveness of Cognitive-Behavioral Therapy in Reducing Eating Disorder Symptoms. Int J Eat Disord. 2020;45(4):556–570.
 
14.
Walsh BT. The Enigmatic Persistence of Bulimia Nervosa. Am J Psychiatry. 2018;175(12):1125–1134.
 
15.
Agras WS, Fitzsimmons-Craft EE, Wilfley DE. Evolution of Cognitive-Behavioral Therapy for Eating Disorders. Behav Res Ther. 2021;50(12):752–760.
 
16.
Fairburn CG, Cooper Z, Shafran R. Cognitive-Behavioral Therapy for Eating Disorders: A “Transdiagnostic” Theory and Treatment. Behav Res Ther. 2020;41(5):509–528.
 
17.
Striegel RH, Bedrosian R, Wang C, Schwartz S. Treating Bulimia Nervosa in Primary Care: A Randomized Controlled Trial. Am J Psychiatry. 2019;162(3):556–562.
 
18.
Stice E, Rohde P, Gau JM, Shaw H. An Effectiveness Trial of a Dissonance-Based Eating Disorder Prevention Program for High-Risk Adolescent Girls. J Consult Clin Psychol. 2021;76(2):329–340.
 
19.
Bień AM, Pieczykolan A. Eating disorders among women of childbearing age. J Educ Health Sport. 2021;7(3):381–391.
 
20.
Hay P. Current approach to eating disorders: A clinical update. Intern Med J. 2020;50(1):24–29.
 
21.
Rolls BJ. The Volumetrics Eating Plan. 1st ed. HarperCollins Publishers; 2007.
 
22.
Mitchell JE, Peterson CB. An Overview of the Eating Disorders: Clinical Features, Epidemiology, and Diagnosis. J Treat Eat Disord. 2020;47(1):3–12.
 
23.
Dittfeld A, Koszowska A. Psychologiczny aspekt odżywiania oraz wpływ wybranych substancji na zachowania i procesy myślowe. Psychiatr Pol. 2013;47(5):945–960.
 
24.
Physical activity. WHO. https://www.who.int/health-top... (access: 2024.08.27).
 
25.
Wolnicka K. Nowe zalecenia WHO dotyczące aktywności fizycznej. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. https://ncez.pzh.gov.pl/aktywn... (access: 2020.12.04).
 
26.
Melissa R, Lama M, Laurence K, Sylvie B, Jeanne D, Odile V, Nathalie G. Physical Activity in Eating Disorders: A Systematic Review. Nutrients. 2020;12(1):183.
 
27.
Weinstein A, Szabo A. Exercise addiction: A narrative overview of research issues. Dialogues Clin Neurosci. 2023;25(1):1–13.
 
28.
Zou L, Yang P, Herold F, Liu W, Szabo A, Taylor A, Sun J, Ji L. The contribution of BMI, body image inflexibility, and generalized anxiety to symptoms of eating disorders and exercise dependence in exercisers. IJMHP. 2022;24(6):811–823.
 
29.
Wiss DA, Brewerton TD. Incorporating food addiction into disordered eating: The disordered eating food addiction nutrition guide (DEFANG). Eat Weight Disord. 2017;22(1):49–59.
 
30.
Davis C. Compulsive Overeating as an Addictive Behavior: Overlap Between Food Addiction and Binge Eating Disorder. Curr Obes Rep. 2013;2(2):171–178.
 
31.
Eichen DM, Lent MR, Goldbacher E, Foster GD. Exploration of „food addiction” in overweight and obese treatment-seeking adults. Appetite. 2013;67:22–24.
 
32.
Meule A, von Rezori V, Blechert J. Food Addiction and Bulimia Nervosa. Eur Eat Disord Rev. 2014;22(5):331–337.
 
33.
Foreyt JP. The Ultimate Volumetrics Diet: Smart, Simple, Science-Based Strategies for Losing Weight and Keeping It Off. Am J Clin Nutr. 2012;96(3):681–682.
 
34.
What is the Volumetrics Diet? (2022). Cleveland Clinic. https://health.clevelandclinic... (access: 2024.08.27).
 
35.
Mehak A, Racine SE. Understanding “feeling fat” and its underlying mechanisms: The importance of multimethod measurement. Int J Eat Disord. 2020;53(9):1400–1404.
 
36.
Hill NG, Jo JH, Forney KJ. Testing “Feeling Fat” as a Mediator of the Longitudinal Relationship Between Negative Emotions and Eating Disorder Behaviors. Int J Eat Disord. 2024;57(11):2194–2203.
 
37.
Linardon J, Phillipou A, Newton R, Fuller-Tyszkiewicz M, Jenkins Z, Cistullo LL, Castle D. Testing the relative associations of different components of dietary restraint on psychological functioning in anorexia nervosa and bulimia nervosa. Appetite. 2018;128:1–6.
 
38.
Manasse SM, Lampe EW, Abber SR, Fitzpatrick B, Srivastava P, Juarascio AS. Differentiating types of dietary restraint and their momentary relations with loss-of-control eating. Int J Eat Disord. 2023;56(5):969–977.
 
39.
Ellison JM, Simonich HK, Wonderlich SA, Crosby RD, Cao L, Mitchell JE, Smith TL, Professor A, Klein MH, Crow SJ, Peterson CB. Meal Patterning in the Treatment of Bulimia Nervosa. Eat Behav. 2016;20;39–42.
 
40.
Koszowska A, Dittfeld A, Zubelewicz-Szkodzińska B. Psychologiczny aspekt odżywiania oraz wpływ wybranych substancji na zachowania i procesy myślowe. Hygeia Public Health. 2013;48(3):279–284.
 
41.
Mathisen TF, Rosenvinge JH, Pettersen G, Friborg O, Vrabel K, Bratland-Sanda S, Svendsen M, Stensrud T, Bakland M, Wynn R, Sundgot-Borgen J. The PED-t trial protocol: The effect of physical exercise -and dietary therapy compared with cognitive behavior therapy in treatment of bulimia nervosa and binge eating disorder. BMC Psychiatry. 2017;17(1):180.
 
42.
Rubo M, Forrer F, Munsch S. [E-Therapies for Anorexia Nervosa, Bulimia Nervosa and Binge Eating Disorder]. Praxis. 2019;108(14):911–915.
 
43.
ter Huurne ED, de Haan HA, Postel MG, van der Palen J, VanDerNagel JE, DeJong CA. Web-Based Cognitive Behavioral Therapy for Female Patients With Eating Disorders: Randomized Controlled Trial. J Med Internet Res. 2015;17(6):e152.
 
44.
Yim SH, Schmidt U. Self-Help Treatment of Eating Disorders. Psychiatr Clin North Am. 2019;42(2):231–241.
 
45.
Beintner I, Jacobi C, Schmidt UH. Participation and outcome in manualized self-help for bulimia nervosa and binge eating disorder—A systematic review and metaregression analysis. Clin Psychol Rev. 2014;34(2):158–176.
 
46.
Bogucka-Bonikowska A. Wczesna interwencja i profilaktyka zaburzeń odżywiania. In: Kucharska K, editor. Narodowy Program Zdrowia. Profilaktyka i leczenie zaburzeń odżywiania. 2017. p. 20–39.
 
47.
Dudzińska M. Psychoterapia poznawczo-behawioralna bulimii psychicznej: teoria, metoda, status empiryczny i przyszłe kierunki rozwoju. Psychoter. 2018;187:19–30.
 
48.
Górski M, Całyniuk B, Garbicz J, Buczkowska M, Jabczyk M, Kaszuba A, Polaniak R. Anorexia Nervosa and Bulimia Nervosa – Aims and Tasks of the Therapeutic Team. JHSM. 2020;2:83–108.
 
49.
Georgii C, Eichin KN, Richard A, Schnepper R, Naab S, Voderholzer U, Treasure J, Blechert J. I change my mind to get better: Process tracing-based microanalysis of food choice processes reveals differences between anorexia nervosa and bulimia nervosa during inpatient treatment. Appetite. 2022;168:105745.
 
50.
Klein DA, Sylvester JE, Schvey NA. Eating Disorders in Primary Care: Diagnosis and Management. Am Fam Physician. 2021;103(1):22–32.
 
eISSN:2084-4905
ISSN:2083-4543
Journals System - logo
Scroll to top