6
MNiSW
58.21
ICV
PRACA POGLĄDOWA
 
 

Wpływ diety i aktywności fizycznej na płodność kobiet

 
1
Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku
MONZ 2017;23(1):51–56
SŁOWA KLUCZOWE:
STRESZCZENIE ARTYKUŁU:
[b]Wprowadzenie i cel pracy. [/b]Niepłodność jest istotnym problemem zdrowia reprodukcyjnego oraz wpływa negatywnie na życie i funkcjonowanie kobiet. Zdrowie kobiety zależy w dużej mierze od sposobu żywienia i stylu życia. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie w świetle literatury przedmiotu wpływu masy ciała, składników odżywczych, witamin i składników mineralnych na płodność kobiet. Omówione zostało również oddziaływanie używek i rola aktywności fizycznej. [b]Skrócony opis stanu wiedzy.[/b] Zarówno niedobór, jak i nadmierna masa ciała mogą negatywnie wpływać na płodność kobiet. Istotne wydaje się zastąpienie białka zwierzęcego białkiem roślinnym w celu obniżenia ryzyka niepłodności. Ważną rolę odgrywa odpowiedni dobór kwasów tłuszczowych i rozwaga w spożyciu kwasów tłuszczowych trans. Spożycie produktów bogatych w błonnik pokarmowy oraz produktów o niskim indeksie glikemicznym może poprawiać płodność. Szczególne znaczenie w diecie mają witaminy i składniki mineralne, zwłaszcza antyoksydanty: witamina C, E, β-karoten, selen i cynk. Kofeina i alkohol mogą obniżać płodność kobiet. Aktywność fizyczna powinna być nieodłącznym elementem stylu życia kobiet, a intensywność ćwiczeń musi być dostosowana do ich aktualnego stanu zdrowia. [b]Podsumowanie.[/b] Utrzymanie prawidłowej masy ciała, zachowanie właściwego sposobu żywienia, w tym podaży odpowiednich składników odżywczych, witamin i składników mineralnych, mogą sprzyjać utrzymaniu oraz poprawie płodności kobiet. Ważne jest również zmniejszenie spożycia kofeiny i alkoholu oraz zadbanie o włączenie umiarkowanej aktywności fizycznej w celu poprawy zdrowia reprodukcyjnego kobiet.
eISSN:2084-4905
ISSN:2083-4543