6
MNiSW
58.21
ICV
PRACA POGLĄDOWA
 
 

Czy odpowiednia dieta może być pomocna w leczeniu łuszczycy zwykłej?

Diana Wasiluk 1,  
 
1
Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
2
Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
MONZ 2012;18(4):405–408
SŁOWA KLUCZOWE:
STRESZCZENIE ARTYKUŁU:
Łuszczyca zwykła jest przewlekłą, nawracającą zapalną chorobą skóry o nieznanej do końca etiologii. Choroba dotyczy 2-3% populacji na świecie. Charakteryzuje się nadmierną proliferacją komórek naskórka i stanem zapalnym w skórze właściwej. Do uznanych czynników prowokujących wysiew choroby należą: czynniki genetyczne, immunologiczne, infekcje, stres, urazy oraz używki. Dieta jest czynnikiem środowiskowym, który istotnie może wpływać na przebieg choroby. Stwierdzono, że diety o niskiej podaży energii aktywują naturalne mechanizmy przeciwzapalne. Otyłym pacjentom z łuszczycą zaleca się zmniejszenie masy ciała. Wyeliminowanie lub ograniczenie z diety spożycia produktów zwierzęcych (dieta wegetariańska) powoduje ograniczenie podaży nasyconych kwasów tłuszczowych. Dieta bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega – 3, polegająca na zwiększeniu spożycia ryb morskich (sardynka, łosoś, makrela, śledź, tuńczyk), łagodzi objawy łuszczycy. Pacjentom tym zaleca się spożycie dużej ilości świeżych warzyw i owoców. U pacjentów z łuszczycą ważne jest utrzymanie prawidłowego poziomu witaminy D[sub]3[/sub]. Stwierdzono, że u osób z potwierdzoną nadwrażliwością na gluten zastosowanie diety bezglutenowej może hamować aktywność łuszczycy. Wskazane jest wyeliminowanie stosowania używek (tytoń, alkohol).
eISSN:2084-4905
ISSN:2083-4543