6
MNiSW
58.21
ICV
PRACA POGLĄDOWA
 
 

Czy odpowiednia dieta może być pomocna w leczeniu łuszczycy zwykłej?

Diana Wasiluk 1,  
 
1
Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
2
Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
MONZ 2012;18(4):405–408
SŁOWA KLUCZOWE:
STRESZCZENIE ARTYKUŁU:
Łuszczyca zwykła jest przewlekłą, nawracającą zapalną chorobą skóry o nieznanej do końca etiologii. Choroba dotyczy 2-3% populacji na świecie. Charakteryzuje się nadmierną proliferacją komórek naskórka i stanem zapalnym w skórze właściwej. Do uznanych czynników prowokujących wysiew choroby należą: czynniki genetyczne, immunologiczne, infekcje, stres, urazy oraz używki. Dieta jest czynnikiem środowiskowym, który istotnie może wpływać na przebieg choroby. Stwierdzono, że diety o niskiej podaży energii aktywują naturalne mechanizmy przeciwzapalne. Otyłym pacjentom z łuszczycą zaleca się zmniejszenie masy ciała. Wyeliminowanie lub ograniczenie z diety spożycia produktów zwierzęcych (dieta wegetariańska) powoduje ograniczenie podaży nasyconych kwasów tłuszczowych. Dieta bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega – 3, polegająca na zwiększeniu spożycia ryb morskich (sardynka, łosoś, makrela, śledź, tuńczyk), łagodzi objawy łuszczycy. Pacjentom tym zaleca się spożycie dużej ilości świeżych warzyw i owoców. U pacjentów z łuszczycą ważne jest utrzymanie prawidłowego poziomu witaminy D[sub]3[/sub]. Stwierdzono, że u osób z potwierdzoną nadwrażliwością na gluten zastosowanie diety bezglutenowej może hamować aktywność łuszczycy. Wskazane jest wyeliminowanie stosowania używek (tytoń, alkohol).

Psoriasis vulgaris is a chronic, remittent, inflammatory skin disease with unknown etiology. The disease affects 2-3% of the population worldwide. It is characterized by an excessive proliferation of epidermal cells and state of inflammation in the dermis. The factors instigating the eruption of the disease are: genetic, immunological, infections, stress, injuries and stimulants. Diet is an environmental factor that may essentially affect the course of the disease. It has been ascertained that diets with low energy supply activate natural anti–inflammatory mechanisms. Overweight patients with psoriasis are recommended to reduce body weight. The elimination or limitation of the consumption of animal products (vegetarian diet) results in the reduction in the supply of saturated fatty acids. A diet rich in polyunsaturated fatty acids omega – 3, i.e. an increase in the consumption of sea fish (sardine, salmon, mackerel, herring, tuna) alleviates the symptoms of psoriasis. Patients are recommended to consume large quantities of fresh vegetables and fruits. It seems essential for psoriasis patients to have an appropriate serum concentration of vitamin D[sub]3[/sub]. It has been observed that in patients with confirmed gluten intolerance the application of a gluten–free diet can considerably inhibit the activity of psoriasis. The elimination of the use of stimulants (tobacco, alcohol) is also recommended. Key words: diet, psoriasis vulgaris, fatty acids
eISSN:2084-4905
ISSN:2083-4543