PRACA POGLĄDOWA
Zastosowanie niektórych substancji mających wpływ na obrót kostny
 
Więcej
Ukryj
1
Doktorantka w Katedrze i Klinice Ginekologii i Endokrynologii Ginekologicznej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie
2
Katedra i Klinika Ginekologii i Endokrynologii Ginekologicznej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie
 
MONZ 2012;18(2):125–130
SŁOWA KLUCZOWE:
STRESZCZENIE ARTYKUŁU:
Wprowadzenie i cel pracy:
Osteoporoza i związane z nią liczne, dotkliwe złamania kośćca są coraz częstszym problemem zdrowotnym nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Tendencja ta może się utrzymywać, a nawet pogłębiać, ze względu na zachowania zdrowotne ludzi i niedobory ważnych składników w codziennym ich pożywieniu. Celem pracy było sprawdzenie zastosowania niektórych substancji i oceny zachowań zdrowotnych, mających wpływ na obrót kostny i ryzyko zachorowania na osteoporozę.

Skrócony opis stanu wiedzy:
Uniwersytecką bazę danych, PubMed oraz MEDLINE przeszukano przy użyciu haseł: obrót kostny, osteoporoza, dieta w osteoporozie, leczenie dietą, dietetyka, konsekwencje osteoporozy. Wyłoniono 41 prac mniej lub bardziej korespondujących z tematem i celem niniejszego opracowania. Okazało się, iż dobrze skomponowana dieta, zawierająca dostateczne ilości wapnia, magnezu, fosforu, sodu oraz witamin (D, K, C, A), jak i innych składowych spożywanych pokarmów, zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę. Jest także przydatna w jej leczeniu, zwłaszcza w przypadku kobiet w okresie okołomenopauzalnym. Częstość występowania osteoporozy warunkują także przyjęty styl życia i określone nawyki żywieniowe.


Introduction and objective of the study:
Osteoporosis and associated with it numerous, severe bone fractures are an increasingly common health problem, not only in Poland, but also worldwide. This trend may persist and even increase, due to the health behaviour of people and shortages of important nutrients in their daily diet. The aim of this study was to test the use of certain substances and health behaviours that affect bone turnover and risk of osteoporosis.

Brief description of the state of knowledge:
University databases, PubMed and MEDLINE were searched using the terms: bone turnover, osteoporosis, osteoporosis diet, diet therapy, dietetics, and the consequences of osteoporosis. 41 papers were selected that more or less corresponded to the subject and objective of this study. It turned out that a well-composed diet containing adequate amounts of calcium, magnesium, phosphorus, sodium and vitamins (D, K, C, A), as well as other components of food intake, reduces the risk of developing osteoporosis. It is also useful in its treatment, especially for women during the perimenopausal period. The incidence of osteoporosis is also connected with lifestyle and specific dietary habits.

Conclusion:
A well-balanced diet and specific health behaviours have a beneficial effect on bone turnover and are applicable in the prevention and treatment of osteoporosis. It is therefore important to increase the knowledge of the population and awareness for them to be able to take care of their own health.

 
REFERENCJE (40):
1. Manolagas S C. Birth and death of bone cells: basic regulatory mechanisms and implications for the pathogenesis and treatment of osteoporosis. Endocr Rev. 2000; 21 (2): 115-137.
2. Manolagas S C, Parfitt A M. What old means to bone. Trends Endocrinol Metab. 2010; 21: 369-74.
3. Kamiński A, Uhrynowska-Tyszkiewicz I, Dziedzic-Gocławska A. Metabolizm tkanki kostnej. W: Bandurski J E, redaktor. Choroby metaboliczne kości. Warszawa: Wydawnictwo Medyczne Borgis; 2005.p.18-60.
4. Gertig H. Podstawy dietetyki w profilaktyce chorob cywilizacyjnych. W: Gertig H, Przysławski J, (red.). Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. Warszawa: PZWL; 2006.p.380-429.
5. NAMS continuing medical education activity. Management of osteoporosis in postmenopausal women: 2010 position statement of The North American Menopause Society. Menopause 2010; 17: 23-56.
6. Dragoi D, Popescu R, Traistaru R. i wsp. A multidisciplinary approach in patients with femoral Neck fracture on an osteoporotic basis. Rmanian Journal of Morphology and Embryology 2010; 51 (4): 706-711.
7. Wieczorek-Chełmińska Z. Żywienie w osteoporozie. Warszawa: PZWL; 2006.
8. Sobczuk A, Jabłoński E. Rola diety i wapnia w profilaktyce osteoporozy pomenopauzalnej. Prz Menopauz. 2005; 2: 48-52.
9. Włodarek D. Znaczenie diety w zapobieganiu osteoporozie. Endokrynol, Otyłość Zaburzenia Przemiany Materii 2009; 5 (4): 245-53.
10. Heaney R P. Calcium, dairy produkts and osteoporosis. J Am Coll Nutr. 2000; 19 (2): 83-99.
11. Bertrandt J, Kłos A, Szymańska W. Ocena stanu uwapnienia kości studentow I roku Szkoły Głownej Służby Pożarniczej. Prob Hig Epidemiol. 2011; 92 (1): 110-113.
12. Kerstetter J E, O`Brien K O, Insogna K L. Low protein intake: The impact on calcium and bone homeostasis in human. J Nutr. 2003; 133: 855-61.
13. Dawson-Hughes B. Osteoporosis. W: Shils M E, Shike M, Ross A C, Caballero B, Cousins R J, (red.). Modern Nutrition in health and disease. Filadelfia: Lippincott Williams and Wilkins; 2008.p.1339-52.
14. Hugl L, Single M, Kishbaugh R M, Buchwald M. Skeletal system and joint health. W: Marian M J, Williams-Mullen P, Bowers J M, (red.). Integrating therapeutic and complementary nutrition. Nowy Jork: Taylor and Francis; 2007.p.171-213.
15. Davine A, Dick I M, Islam A F, Dhaliwal S S, Prince R L. Protein consumption i san important predictor o lower limb bone mass in eldery women. Am J Clin Nutr. 2005; 81: 1423-8.
16. Jarosz M, Respondek W. Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorob niezakaźnych. W: Gawęcki. J, Roszkowski W, (red.). Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. Warszawa: PWN; 2009.p.90-102.
17. Lane N E. Epidemiology, etiology, and diagnosis of osteoporosis. Am J Obstem Gynecol. 2006; 194 (suppl. 2): 3-11.
18. Siegrist M. Role of physical activity in the prevention of osteoporosis. Med Monatsschr Pharm. 2008; 31 (7): 259-264.
19. Kunachowiak H, Nadolna I, Przygoda B. i wsp. Tabele wartości odżywczej produktow spożywczych. Warszawa: Instytut Żywności i Żywienia; 1998.
20. Ciborowska H, Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Warszawa: PZWL; 2004.
21. Flynn A. The role of dietary calcium in bone health. Proc Nutr Soc. 2003; 62(4): 851-8.
22. Jarosz M, Bulhak-Jachymczuk B, redaktorzy. Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorob niezakaźnych. Warszawa: PZWL; 2008. Szkop I. Czynniki żywieniowe a metabolizm tkanki kostnej. Żyw Człow Metab. 2001; 28: 71-85.
23. Przysławski J, Nowak J. Assessing the intake of selected nutrients from food rations of menopausal women and andropausal men. Intake of energy and basic components. Pol J Food Nutr Sci. 1999; 8(2): 125-34.
24. Oh M S, Uribarri J. Electrolytes, water and acid-base balance. W: Shils M E, Shike M, Ross A C, Caballero B, Cousins R J, (red.). Modern nutrition in health and disease. Filadelfia: Lippincott Williams and Wilkins; 2008.p.149-93.
25. Wartanowicz M. Witaminy. W: Gawęcki J, Hryniewiecki L, (red.). Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Warszawa: PWN; 2006.p.241-306.
26. Tkaczuk-Włach J, Sobstyl M, Jakiel G. Osteoporoza – zapobieganie i leczenie. Prz. Menopauz. 2010; 4: 283-287.
27. Napiorkowska L, Franek E. Osteoporoza starcza. Endokrynol Pol. 2009; 60: 110-4.
28. Bischoff H A, Stahelin H B, Dick W i wsp. Effects of vitamin D and calcium supplementation on falls: a randomized controlled trial. J Bone Miner Res 2003; 18: 343-51.
29. Trivedi D P, Doll R, Khaw K T. Effect of four monthly oral vitamin D3 (cholecalciferol) supplementation on fractures and mortality in men and women living in the community: randomized double blind controlled trial. BMJ 2003; 326: 469
30. Lips P L, Bouillon R, van Schoor N M i wsp. Reducing fracture risk with calcium and vitamin D. Clin Endocrinol (Oxf.) 2010; 73(3): 277 85.
31. Gallagher J C, Adarsh J S. Vitamin D Insufficiency, Deficiency, and Bone Health. J Clin Endocrinol Metab. 2010; 95(6): 2630-2633.
32. Feskanich D, Willett W C, Colditz G A. Calcium, vitamin D, milk consumption, and hip fractures: a prospective study among postmenopausal women. Am J Clin Nutr. 2003; 77: 504-11.
33. Cockayne S, Adamson J, Lanham-New S, Shearer M J, Gilbody S, Torgerson D J. Vitamin K and the prevention of fractures: systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Arch Intern Med. 2006; 166(12): 1256-61.
34. Billing-Marczak K, Krokiewski M. Rola witaminy K w metabolizmie kości. Terapia 2008; 209: 41-4.
35. Sardesai V M, redactor. Introduction to Clinical Nutrition. Marcel Dekker, Nowy Jork 2003.
36. Sahni S, Hannan M T, Babon D, Blumberg J, Cupples L A, Kiel D P, Tucker K L. High vitamin C intake is associated with lower 4-year bone loss in elderly men. J Nutr. 2008; 138: 1931-8.
37. Hall S L, Greendale G A. The relation of dietary vitamin C intake to bone mineral density: results from the PEPI study. Calcif Tissue Int. 1998;63: 183-9.
38. Krela-Kaźmierczak I. Żywieniowe i środowiskowe czynniki ryzyka a profilaktyka osteoporozy. Now Lek 2000; 69(7): 612-28.
39. Dworzański W, Burdan F, Potembska E, Tomaszewski M, Tomaszewska M, Olchowik G. Kofeina a rozwoj osteoporozy. Zdr Publ. 2010; 120(1): 93-6.
40. Harris S S, Dawson-Hughes B. Caffeine and bone loss in healthy postmenopausal women. Am J Clin Nutr. 1994; 60: 573-8.
eISSN:2084-4905
ISSN:2083-4543