6
MNiSW
58.21
ICV
PRACA POGLĄDOWA
 
 

Prozdrowotne właściwości cynamonu

 
1
Zakład Wirusologii i Immunologii, UMCS, Lublin
2
Zakład Biologii Medycznej, Instytut Medycyny Wsi, Lublin
MONZ 2015;21(3):328–331
SŁOWA KLUCZOWE:
STRESZCZENIE ARTYKUŁU:
Cynamon to nie tylko powszechnie znana przyprawa, ale również stosowany od wieków w różnych zakątkach świata środek leczniczy. W niniejszej pracy przedstawiono krótki przegląd informacji na temat prozdrowotnych właściwości cynamonu. W medycynie ludowej cynamon stosowany był głównie jako lekarstwo na dolegliwości układu pokarmowego, antyseptyk, środek przeciwbólowy i wzmacniający organizm, jak również jako lek na przeziębienia. Współcześnie lista prozdrowotnych właściwości cynamonu znacznie się rozszerzyła. Obecnie najwięcej badań prowadzonych jest nad możliwością wykorzystania samego cynamonu lub jego ekstraktów bądź też izolowanych z nich związków w leczeniu cukrzycy, nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych. Rozważa się również możliwość wykorzystania cynamonu w terapii Alzheimera.
eISSN:2084-4905
ISSN:2083-4543