PL EN
PRACA PRZEGLĄDOWA
 
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Wprowadzenie i cel pracy:
Nowotwory złośliwe są jedną z głównych przyczyn umieralności w Polsce. Choroby nowotworowe są ściśle związane z wysokim ryzykiem niedożywienia, którego objawy dotyczą od 10 do aż 90% chorych. Ponadto jest ono bezpośrednią przyczyną zgonu u 20% pacjentów onkologicznych. Celem pracy było przedstawienie przyczyn oraz następstw niedożywienia, jak również znaczenia prawidłowego stanu odżywienia dla skuteczności leczenia onkologicznego i poprawy jakości życia pacjenta.

Skrócony opis stanu wiedzy:
Niedożywienie powinno być możliwie wcześnie rozpoznane oraz leczone według obowiązujących standardów. W 2019 roku Europejskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego i Metabolizmu opublikowało nowe kryteria diagnozowania niedożywienia. Ryzyko żywieniowe określa się za pomocą badań przesiewowych, a gdy wynik jest pozytywny, przeprowadza się dalszą diagnostykę. Nierozpoznane i nieleczone niedożywienie prowadzi do poważnych konsekwencji zarówno zdrowotnych, jak i ekonomicznych. Wpływa ono niekorzystnie na funkcjonowanie każdego na-rządu, co z kolei przekłada się m.in. na gorszą przeżywalność pacjentów oraz wzrost kosztów leczenia. U pacjentów onkologicznych przyczyną zaburzeń odżywiania mogą być zarówno czynniki metaboliczne, jak i niemetaboliczne. Liczne towarzystwa naukowe podkreślają rolę leczenia żywieniowego u pacjentów z chorobami nowotworowymi, ponieważ właściwe wsparcie żywieniowe pozytywnie wpływa na wyniki kliniczne pacjentów i skraca hospitalizację.

Podsumowanie:
Problem niedożywienia związanego z chorobą nadal jest lekceważony, mimo że stale przybywa dowodów na istnienie korzyści wynikających z interwencji żywieniowych. Potrzebne są działania na rzecz poprawy stanu odżywienia pacjentów onkologicznych w Polsce, a tym samym efektów ich leczenia oraz jakości życia


Introduction:
Malignant neoplasms are one of the main causes of mortality in Poland. Cancer is closely associated with a high risk of malnutrition. Symptoms of malnutrition affect from 10% to 90% of patients. It is also a direct cause of death in 20% of cancer patients.

Objective:
The aim of the study was to present the causes and consequences of malnutrition, and the importance of the patient’s nutritional status for the efficacy of oncologic treatment and improvement in the patient’s quality of life.

Brief description of the state of knowledge:
Malnutrition should to be diagnosed as soon as possible and treated by established standards. The European Society for Clinical Nutrition and Metabolism published new criteria for diagnosing malnutrition. Nutritional risk is determined by screening, and if the result is positive, further diagnostic procedures are carried out. Undiagnosed and untreated malnutrition leads to significant health and economic implications, and adversely affects the functioning of each organ. This, in turn, results in a worse survival rate and an increase in treatment costs. Metabolic and non-metabolic factors may be the cause of malnutrition in cancer patients. Numerous scientific societies emphasise the role of nutritional intervention in patients with cancer. Appropriate nutritional support positively affects the clinical outcomes of oncologic patients and shortens hospitalization.

Conclusions:
The problem of disease-related malnutrition is still a neglected subject, although evidence of the benefits of nutritional interventions is constantly increasing. There is an urgent need for action to improve cancer patient’s nutritional status and therefore the results of their treatment and the quality of life

Rychcik K, Gogga P. Niedożywienie u pacjentów z chorobami nowotworowymi – rola diety w powrocie do zdrowia. Med Og Nauk Zdr. 2020;26(4): 329–335. doi: 10.26444/monz/127161
 
REFERENCJE (47)
1.
Krajowy Rejestr Nowotworów. Nowotwory złośliwe w Polsce w 2016 roku. Warszawa; 2018.
 
2.
Główny Urząd Statystyczny. Sytuacja demograficzna osób starszych i konsekwencje starzenia się ludności Polski w świetle prognozy na lata 2014–2050. Warszawa; 2014.
 
3.
Ferlay J, Ervik M, Lam F, et al. Global Cancer Observatory: Cancer Tomorrow. https://gco.iarc.fr/tomorrow/g... (dostęp: 4.07.2020).
 
4.
Development Initiatives: 2018 Global Nutrition Report: Shining a light to spur action on nutrition. Bristol 2018.
 
5.
Arends J, Baracos V, Bertz H, et al. ESPEN expert group recommenda-tions for action against cancer-related malnutrition. Clin Nutr. 2017; 36(5): 1187–1196. https://doi.org/10.1016/j.clnu....
 
6.
Kasprowicz D. Zjawisko wielokrotnego obciążenia niedożywieniem w krajach rozwijających się. Probl Hig Epidemiol. 2016; 97(1): 6–13.
 
7.
Ruiz AJ, Buitrago G, Rodríguez N, et al. Clinical and economic outcomes associated with malnutrition in hospitalized patients. Clin Nutr. 2019; 38(3): 1310 –1316. https://doi.org/10.1016/j.clnu....
 
8.
Najwyższa Izba Kontroli. Dostępność i efekty leczenia nowotworów. Wa rsz awa ; 2018.
 
9.
Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metaboli-zmu. Ocena terapii żywieniowej w polskich szpitalach. Warszawa; 2018.
 
10.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2013 r. w spra-wie świadczeń gwarantowanych z zakresu leczenia szpitalnego (Dz.U. z 2013 r. poz. 1520).
 
11.
van Bokhorst-de van der Schueren MAE, Soeters PB, Reijven PLM i in. Rozpoznanie niedożywienia – badania przesiewowe i ocena stanu odżywienia. In: L Sobotka, SP Allison, A Forbes i in. (ed.). Podstawy żywienia klinicznego. Scientifica; 2013: 23–36.
 
12.
Cederholm T, Jensen GL, Correia MITD, et al. GLIM criteria for the diagnosis of malnutrition – A consensus report from the global cli-nical nutrition community. Clin Nutr. 2019; 38(1): 1–9. https://doi.org/10.1016/j.clnu....
 
13.
Cederholm T, Bosaeus I, Barazzoni R, et al. Diagnostic criteria for malnutrition – An ESPEN Consensus Statement. Clin Nutr. 2015; 34(3): 335–340. https://doi.org/10.1016/j.clnu....
 
14.
Sun Z, Kong XJ, Jing X, et al. Nutritional risk screening 2002 as a pre-dictor of postoperative outcomes in patients undergoing abdominal surgery: A systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. PLOS One. 2015; 10(7): e0132857. https://doi.org/10.1371/jou-rn....
 
15.
Stratton RJ, Elia M, Skowrońska-Piekarska U, et al. Występowanie zaburzeń stanu odżywienia. In: L Sobotka, SP Allison, A Forbes i in. (ed.). Podstawy żywienia klinicznego. Scientifica; 2013: 52–60.
 
16.
Cederholm T, Barazzoni R, Austin P, et al. ESPEN guidelines on de-finitions and terminology of clinical nutrition. Clin Nutr. 2017; 36(1): 49–64. https://doi.org/10.1016/j.clnu....
 
17.
Tsoli M, Robertson G. Cancer cachexia: malignant inflammation, tumorkines, and metabolic mayhem. Trends Endocrinol Metab. 2013; 24(4): 174–183. https://doi.org/10.1016/j.tem.....
 
18.
Aoyagi T, Terracina KP, Raza A, et al. Cancer cachexia, mechanism and treatment. World J Gastrointest Oncol. 2015; 7(4): 17–29. ht t p://doi.org/10.4251/wjgo.v7.i4.17.
 
19.
Kłęk S, Jankowski M, Kruszewski WJ, et al. Clinical nutrition in onco-logy: Polish recommendations. Oncol Clin Pract. 2015; 11(4): 173–190.
 
20.
Nicolini A, Ferrari P, Chiara Masoni M, et al. Malnutrition, anorexia and cachexia in cancer patients: A mini-review on pathogenesis and treatment. Biomed Pharmacother. 2013; 67(8): 807–817. https://doi.org/10.1016/j.biop....
 
21.
Ryan AM, Power DG, Daly L, et al. Cancer-associated malnutrition, cachexia and sarcopenia: the skeleton in the hospital closet 40 ye-ars later. Proc Nutr Soc. 2016; 75(2): 199–211. https://doi.org/10.1017/S00296....
 
22.
Saunders J, Smith T, Stroud M. Malnutrition and undernutrition. Medi-cine. 2015; 43(2): 112–118. https://doi.org/10.1016/j.mpme....
 
23.
Escott-Stump S. Nutrition and Diagnosis-Related Care. 8th ed. Phila-delphia: Wolters Kluwer; 2015.
 
24.
Ravasco P. Nutrition in Cancer Patients. J Clin Med. 2019; 8(8): 1211. https://doi.org/10.3390/jcm808....
 
25.
León-Sanz M, Brosa M, Planas M, et al. PREDyCES study: The cost of hospital malnutrition in Spain. Nutrition. 2015; 31(9): 1096–1102. https://doi.org/10.1016/j.nut.....
 
26.
Leiva Badosa E, Badia Tahull M, Virgili Casas N, et al. Hospital mal-nutrition screening at admission: malnutrition increases mortality and length of stay. Nutr Hosp. 2017; 34(4): 907–913. ht t p://d x .doi.org/10.20960/nh.657.
 
27.
Park JS, Kim HM, Jeung HC, et al. Association between early nutritional risk and overall survival in patients with advanced pancreatic cancer: A single-center retrospective study. Clin Nutr ESPEN. 2019; 30: 94–99. https://doi.org/10.1016/j.clne....
 
28.
Kang MC, Kim JH, Ryu SW, et al. Prevalence of Malnutrition in Ho-spitalized Patients: a Multicenter Cross-sectional Study. J Korean Med Sci. 2018; 33(2): e10. https://doi.org/10.3346/jk ms.2018.33.e10.
 
29.
Freijer K, Tan SS, Koopmanschap MA, et al. The economic costs of disease related malnutrition. Clin Nutr. 2013; 32(1): 136–141. ht t ps://doi.org/10.1016/j.clnu.2012.06.009.
 
30.
Elia M. The cost of malnutrition in England and potential cost savings from nutritional interventions. 2015.
 
31.
Hecht C, Weber M, Grote V, et al. Disease associated malnutrition correlates with length of hospital stay in children. Clin Nutr. 2015; 34(1): 53–59. https://doi.org/10.1016/j.clnu....
 
32.
Caillet P, Liuu E, Raynaud Simon A, et al. Association between cachexia, chemotherapy and outcomes in older cancer patients: A systematic review. Clin Nutr. 2017; 36(6): 1473–1482. https://doi.org/10.1016/j.clnu....
 
33.
Ferlay J, Ervik M, Lam F, et al. Poland. https://gco.iarc.fr/today/data... (dostęp: 20.04.2020).
 
34.
Leandro-Merhi VA, de Aquino JLB. Determinants of malnutrition and post-operative complications in hospitalized surgical patients. J Health Popul Nutr. 2014; 32(3): 400–410.
 
35.
Hébuterne X, Lemarié E, Michallet M, et al. Prevalence of malnutrition and current use of nutrition support in patients with cancer. J Parenter En-ter Nutr. 2014; 38(2): 196–204. https://doi.org/10.1177/014860....
 
36.
Kufeldt J, Viehrig M, Schweikert D, et al. Treatment of malnutrition decreases complication rates and shortens the length of hospital stays in a radiation oncology department. Strahlenther Onkol. 2018; 194(11): 1049–1059. https://doi.org/10.1007/s00066....
 
37.
Lee JLC, Leong LP, Lim SL. Nutrition intervention approaches to re-duce malnutrition in oncology patients: a systematic review. Support Care Cancer. 2016; 24(1): 469–480. https://doi.org/10.1007/s00520....
 
38.
Kubicka J. Żołądek. http://onkologia.org.pl/rak-zo... (dostęp: 2020.05.01).
 
39.
Fukuda Y, Yamamoto K, Hirao M, et al. Prevalence of Malnutrition Among Gastric Cancer Patients Undergoing Gastrectomy and Op-timal Preoperative Nutritional Support for Preventing Surgical Site Infections. Ann Surg Oncol. 2015; 22: 778–785. https://doi.org/10.1245/s10434....
 
40.
Ljungqvist O, Scott M, Fearon KC. Enhanced Recovery After Surgery: A Review. JAMA Surg. 2017; 152(3): 292–298. https://doi.org/10.1001/jamasu....
 
41.
Pisarska M. Protokół ERAS (enhanced recovery after surgery) – współ-czesna kompleksowa formuła opieki okołooperacyjnej dla poprawy wyników leczenia – Wytyczne – Medycyna Praktyczna – ERAS. https://www.mp.pl/eras/wytyczn... (dostęp: 4.05.2020).
 
42.
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 4 sierpnia 2016 r. w sprawie Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016–2020 (Dz.U. z 2016 r. poz. 1492).
 
43.
nutritionDay worldwide. https://www.nutritionday.org/e... (dostęp: 22.05.2020).
 
44.
nutritionDay worldwide. https://www.nutritionday.org/e... (dostęp: 14.05.2020).
 
45.
NutritionDay. Country Report nutritionDay 2018 Poland. https://www.nutritionday.org/c... (dostęp: 8.05.2020).
 
46.
Najwyższa Izba Kontroli. Żywienie pacjentów w szpitalach. Warszawa; 2018.
 
47.
O programie – Leczenie przez żywienie. https://leczenieprzezzywienie.... (dostęp: 7.05.2020).
 
eISSN:2084-4905
ISSN:2083-4543
Journals System - logo
Scroll to top