PL EN
RESEARCH PAPER
 
KEYWORDS
TOPICS
ABSTRACT
Introduction and objective:
Food labels are an important source of information for consumers, enabling them to make informed purchasing decisions and supporting healthy eating habits. Regulations at the EU and national level define the scope of mandatory and voluntary information on food packaging, such as composition, nutritional value or minimum durability dates. The aim of the survey was to assess the level of consumers’ knowledge of the labels on food products and to identify factors influencing their knowledge.

Material and methods:
The survey was conducted on a group of 265 adults using an online questionnaire. Statistical analysis included the use of Statistica and MS Excel software, using, among others, the V-Cramer correlation coefficient, the ϕ coefficient and the chi² test. Respondents' knowledge was assessed based on their responses regarding key elements of food labeling.

Results:
The vast majority of respondents demonstrated sufficient knowledge of food labeling. Women were more likely than men to demonstrate knowledge of organic food labeling and mandatory label information. Those with higher education had the greatest knowledge of food labeling regulations. Urban residents were more likely than those in rural areas to recognize the Nutri-Score system.

Conclusions:
The results of the survey indicate the need to intensify educational activities on food labeling. Increasing consumer awareness could contribute to making more informed purchasing decisions and reducing food waste.
REFERENCES (28)
1.
Wojciechowski P. Znakowanie żywności jako instrument realizacji celów prawa żywnościowego – wybrane problemy. Przegl Pr Rol. 2021;2(29):509–529.
 
2.
Rakuła M. Kiciak A. Consumer knowledge of food labeling. J Educ Health Sport. 2022;12(8):270–282.
 
3.
Walkiewicz A, Przygoda B. Wartość odżywcza w znakowaniu żywności a wymagania prawne Unii Europejskiej. Hygeia Public Health 2013;48(4):432–435.
 
4.
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności [Dz Urz UE L 304 z 22.11.2011, s. 18–63]. https://eur-lex.europa.eu/lega... (access: 27.04.2025).
 
5.
Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 26 sierpnia 2006 rok. DzU 2006. Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.
 
6.
Parlament Europejski i Rada. (2006). Rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności. Dz Urz UE L 404, 9–25. https://eur-lex.europa.eu/lega....
 
7.
Hercberg S, Touvier M, Salas-Salvado J. The Nutri-Score nutrition label. Inter J Vitamin Nutrit Res. 2022;92:147–157.
 
8.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. (2020, lipiec 1). Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych od 1 lipca 2020 roku. gov.pl. https://www.gov.pl/web/ijhars/....
 
9.
Borowiec A, Aranowska A. Style żywieniowe Polaków i ich społeczno-demograficzne uwarunkowania. Pom J Life Sci. 2018;64(2):93–98.
 
10.
Nieżurawski L, Sobków C. Rola informacji na etykiecie w procesie zakupu produktu żywnościowego. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agnobiznesu 2015;17(3):290–296.
 
11.
Kozłowska K, Hoffmann M. Dlaczego warto czytać informacje na opakowaniach produktów żywnościowych? In: Gutkowska K, Harton A, editor. Prawdy i Półprawdy w Żywieniu Człowieka. Warszawa: Wydawnictwo SGGW; 2023. p. 151–168.
 
12.
Ciborowska H. Klasyfikacja i charakterystyka diet. In: Ciborowska H, Rudnicka A, editor. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL; 2019. p. 219–320.
 
13.
Stelmach-Mardas M, Mojzykiewicz M, Kawałkiewicz W, Mardas M, Kubisz L. Wybrane determinanty sposobu żywienia a regulacja masy ciała. Forum Zaburzeń Metab. 2018;9(2):65–71.
 
14.
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 Dz Urz 2011, L. 304/18.
 
15.
Rychlik E, Stoś K, Woźniak A, Mojska H, et al. Normy żywienia dla populacji Polski. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy; 2024.
 
16.
Wojciechowski P. Informacja o braku zawartości określonych substancji w żywności w regulacjach prawa żywnościowego. Przegl Pr Rol. 2018;1(22):103–121.
 
17.
Semków-Pochwatko A, Stolarz-Skrzypek K, Czarnecka D. Ocena częstości spożycia syropu glukozowo-fruktozowego przez pacjentów z nadciśnieniem tętniczym. Przegl Lek. 2017;74(2):66–70.
 
18.
Buczkowska M, Paciorek K, Kapcińska A, Górski M. Barwniki karmelowe w świetle badań naukowych, ze szczególnym uwzględnieniem ich toksyczności. Post Higieny Med Dośw. 2021;75:246–264.
 
19.
Krupa-Kotara K, Telmer A, Olejniczak-Nowakowska M, Cimała I. Wiedza o wybranych substancjach słodzących wśród pacjentów korzystających z usług laboratoriów medycznych. Ann Acad Med Silesiensis. 2021;75:111–122.
 
20.
Reguła A. Zanim wejdziesz do sklepu. In: Reguła A, editor. Zdrowo przez supermarket. Poznań: Publishing Group Szymański&Bączkowski; 2019. p. 8–40.
 
21.
Gajewska M, Bartodziejska B, Szosland-Fałtyn A. Wykorzystanie procesów fermentacyjnych do opracowania innowacyjnej metody otrzymywania octu jabłkowego o właściwościach prozdrowotnych. Żywność Nauka Technologia Jakość. 2020;27(3):77–86.
 
22.
Kułyk P, Dubicki P. Uwarunkowania zachowań konsumentów na rynku żywności ekologicznej. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. 2019;19(34):79–87.
 
23.
Nestorowicz R. Oznakowanie produktów żywnościowych a zrównoważona konsumpcja. J Agribusiness Rural Develop. 2015;3(37):487–493.
 
24.
 
25.
Górska-Warsewicz H, Pieczyńska A, Rejman K. Food front-of-pack labelling and the Nutri-Score nutrition label—Poland-wide cross-sectional expert opinion study. Nutrients. 2023;15(14):3211. https://doi.org/10.3390/nu1514....
 
26.
Hoteit M, Yazbeck N, Al-Jawaldeh A, et al. Assessment of the knowledge, attitudes and practices of Lebanese shoppers towards food labeling: The first steps in the Nutri-score roadmap. F1000 Reserach. 2022;11(84):1–27. https://doi.org/10.12688/f1000...
 
27.
Szkiel A. Ocena wiedzy konsumentów dotyczącej oświadczeń żywieniowych. Studia Ekonomiczne 2018;357:196–206.
 
28.
Koen N, Wentzel-Vijoen E, Nel D, Blaauw R. Consumer knowledge and use of food and nutrition labelling in South Africa: A cross-sectional descriptive study. Inter J Consumer Stud. 2018;42(3):335–346.
 
eISSN:2084-4905
ISSN:2083-4543
Journals System - logo
Scroll to top