RESEARCH PAPER
Health behaviours and degree of acceptance of disease and eating habits among patients with hypothyroidism and Hashimoto’s autoimmune thyroiditis
			
	
 
More details
Hide details
	
	
									
				1
				Division  of  Health  Promotion,  Department  of  Public  Health,  Faculty  of  Health  Sciences,  Medical  University,  Wrocław,  Poland
				 
			 
						
				2
				University  Clinical  Hospital,  Wroclaw,  Poland
				 
			 
										
				
				
		
		 
			
			
		
		
		
		
		
		
	
							
										    		
    			 
    			
    				    					Corresponding author
    					    				    				
    					Barbara  Grabowska   
    					Division of Health Promotion, Department  of  Public  Health,  Faculty  of  Health  Sciences,  Medical  University,  Wrocław, Poland
    				
 
    			
				 
    			 
    		 		
			
												 
		
	 
		
 
 
Med Og Nauk Zdr. 2020;26(4):384-389
		
 
 
KEYWORDS
TOPICS
ABSTRACT
Objective:
The  aim  of  the  study  was  assessment  of  health  behaviours,  degree  of  acceptance  of  the  disease,  and  nutritional habits among patients with hypothyroidism and Hashimoto’s autoimmune thyroiditis.
Materials  and  method:
The  study  included  180  patients,  conducted  by  the  method  of  a  diagnostic  survey  using  the  following instruments: the Questionnaire of Eating Behaviours (QEB), Health Behaviour Inventory (IZZ), and the Acceptance of Illness Scale (AIS).
Results:
The examined group was characterized by a mediocre intensity of health behaviours and obtained, on average, 82.87 scores per 118 possible scores. According to the Acceptance of Illness Scale, the respondents obtained 29.49 scores per 40, which evidences a relatively high acceptance of own medical condition.  The  higher  the  quality  of  the  respondents’  diet,  the higher the health behaviour index, whereas the level of nutritional  knowledge  had  no  effect  on  the  pro-health  and  anti-health eating index.
Conclusions:
1.   In   patients   with   hypothyroidism   and   Hashimoto’s autoimmune thyroiditis the undertaking of health behaviours increased with age, most strongly in the domain of health practices and positive psychological attitude. 2. The intensity  of  health  behaviours  increased  with  the  level  of  acceptance of the disease, especially with respect to positive psychological attitude. 3. Patients whose eating habits were characterized by a high quality of diet index (pro-health eating index),  showed  intensified  health  behaviours.  The  level  of  nutritional knowledge among patients with hypothyroidism and Hashimoto’s autoimmune thyroiditis was related neither with  a  high  nor  a  low  quality  of  diet  index  (pro-health  and  anti-health diet index).
		
	
		
REFERENCES (17)
			
	1.
	
		Pastusiak K, Michałowska J, Bogdański M. Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy. For Zab Met. 2017; 4: 155–160.
		
	 
	 
 			
	2.
	
		Karpińska J, Kryszałowicz B, Błachowicz A, Franek E. Pierwotne, wtórne i jatrogenne zaburzenia czynności tarczycy. Choroby Serca i Naczyń. 2007; 1: 48- 53.
		
	 
	 
 			
	3.
	
		Szwajkosz K, Wawryniuk A, Sawicka K, Łuczyk R, Tomaszewski A. Niedoczynność tarczycy jako skutek przewlekłego autoimmunologicznego zapalenia gruczołu tarczowego. J Edu Health Sport. 2017; 7: 41–54.
		
	 
	 
 			
	4.
	
		van der Gaag, E, van der Palen, J, Schaap, P, van Voorthuizen, M, Hummel, T. A lifestyle (dietary) intervention reduces tiredness in children with subclinical hypothyroidism, a randomized controlled trial. Int J Environ Res Public Health. 2020; 17(10). doi: 10.3390/ijerph17103689.
		
	 
	 
 			
	5.
	
		Wojtas N, Wadolowska L, Bandurska-Stankiewicz E. Evaluation of qualitative dietary protocol (Diet4hashi) application in dietary counseling in hashimoto thyroiditis: Study protocol of a randomized controlled trial. Int J Environ Res Public Health. 2019; 16(23). doi: 10.3390/ijerph16234841.
		
	 
	 
 			
	6.
	
		Neć M. Ocena jakości życia pacjentów z autoimmunologiczną chorobą tarczycy, praca doktorska, Lublin 2017 (dostęp:19.07.20).
		
	 
	 
 			
	7.
	
		Juczyński Z. Narzędzia pomiaru w promocji i psychologii zdrowia. PTP. Warszawa; 20 09. 110 –116, 162–166.
		
	 
	 
 			
			
	9.
	
		Wajrak A, Włoszczak-Szubzda A. Poczucie umiejscowienia kontroli a podejmowanie zachowań zdrowotnych przez pacjentów z chorobami tarczycy. AZiCH. 2018; 2: 71–90.
		
	 
	 
 			
	10.
	
		Muszalik M, Zielińska-Więczkowska H, Kędziora-Kornatowska K, Kornatowski T. Ocena wybranych zachowań sprzyjających zdrowiu wśród osób starszych w oparciu o Inwentarz Zachowań Zdrowotnych Juczyńskiego w aspekcie czynników socjo-demograficznych. Probl Hig Epidemiol. 2013; 94(3): 509–513.
		
	 
	 
 			
	11.
	
		Kurpas D, Czech T, Mroczek B. Akceptacja choroby pacjentów z cukrzycą oraz jej wpływ na jakość życia i subiektywna ocenę zdrowia. Fam Med Primary Care Rev. 2012; 14(3): 383–388.
		
	 
	 
 			
	12.
	
		Krzyżanowska E, Matej A, Łuczyk R, Kropornicka B, Baczewska B, Olszak C, Nowicka E, Daniluk J. Wpływ akceptacji choroby na zachowania zdrowotne pacjentów z marskością wątroby. J Educ Health Sport. 2016; 6(11): 225–244. 
http://dx.doi.org/10.5281/zeno... (dostęp:2019.01.12).
 
		
	 
	 
 			
	13.
	
		Staniszewska A, Religioni U, Dąbrowska-Bender M. Acceptance of disease and lifestyle modification after diagnosis among young adults with epilepsy. Patient Prefer Adherence. 2017; 11: 165–174.
		
	 
	 
 			
	14.
	
		Bogusz R, Humeniuk E. Psychosocial determinants of disease acceptance in selected mental disorders. Ann Agric Environ Med. 2017; 24: 644–647.
		
	 
	 
 			
	15.
	
		Son S, Ro Y, Hyun H, Lee H, Song K. A comparative study on dietary behavior, nutritional knowledge and life stress between Korean and Chinese female high school students. Nutr Res Pract. 2014; 8: 205–2012.
		
	 
	 
 			
	16.
	
		Sorbal M, Palacz-Wróbel M. Świadomość prewencyjnego działania diety oraz nawyki żywieniowe kobiet z chorobami tarczycy w wieku 20–50 lat. Med Rodz. 2018; 21(2A): 16–22. 
https://doi.org/10.25121/MR.20... (dostęp:2019.01.12).
 
		
	 
	 
 			
	17.
	
		Sadowska J, Stawska A. Dietoprofilaktyka chorób współtowarzyszących niedoczynności tarczycy w wybranej grupie kobiet. Bromat Chem Toksykol. 2015; XLVIII(4): 690–700.