PRACA POGLĄDOWA
KARDIOPROTEKCYJNE DZIAŁANIE NIEZBĘDNYCH NIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
 
Więcej
Ukryj
1
Z Wydziału Nauk o Zdrowiu Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej
 
Med Og. 2009;15(2):237–246
SŁOWA KLUCZOWE:
STRESZCZENIE ARTYKUŁU:
Praca omawia rolę kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w profilaktyce chorób układu krążenia. Zawarto w niej podstawowe informacje o metabolizmie tych związków oraz ich wpływie na metabolizm ogólnoustrojowy, z uwzględnieniem układów regulujących ciśnienie krwi, układu krzepnięcia, a także – ich działaniu przeciwzapalnym.

Unsaturated essential fatty acids (EFA): linoleic fatty acid (LA) of the omega-6 family and α-linolenic fatty acid (α-LA) from the group of omega-3 are necessary for the normal development and functioning of the body, although these acids are not subject to endogenous synthesis. For this reason, EFA must be delivered with food. Linoleic fatty acid (LA) and α-linolenic fatty acid (α-LA) are metabolised to long chain polyunsaturated fatty acids (LCPUFAs) while competing for enzymes. Some LCPUFAs are precursors for the synthesis of eicosanoids which, depending on a fatty acid, may perform a cardioprotective role. Eicosanoids of omega-3 family have an antiarryhytmic, antithrombotic, anti-inflammatory effect, lower the blood pressure, improve endothelial function, and blood lipid profile (effectively decrease the concentrations of plasma triacylogliceroles). However, excessive amounts of eicosanoids from omega-6 group may exert a procoagulative and proinflammatory effect.
 
REFERENCJE (17):
1. Bartnikowska E.: Fizjologiczne działania nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i omega-6. Postępy w technologii tłuszczów roślinnych. Materiały konferencyjne, 15-29. Piest′any, Słowacja 31. 05 – 02. 06. 2006.
2. Biscione F., Pignalberi C., Totteri A., Messina F., Altamura G.: Cardiovascular effects of omega-3 free fatty acids. Curr Vasc Pharmacol 2007, 5, 163-172.
3. Block R., Pearson T.: The cardiovascular implications of omega-3 fatty acids. Folia Cardiol 2006, 13, 557-569.
4. Cichosz G., Czeczot H.: Omega-3 kontra omega-6. Bezp Hig Żyw 2007, 42, 28-31.
5. Harper C., Jacobson T.: The fats of life. The role of omega-3 fatty acids in the prevention of coronary heart disease. Arch Intern Med 2001, 161, 2185-2192.
6. Harris W., Miller M., Tighe A., Davidson M., Schaefer E.: Omega-3 fatty acids and coronary heart disease risk: clinical and mechanistic perspectives. Atheroscler 2008, 197, 12-24.
7. Kapoor R., Huang Y.: Gamma linolenic acid: an antiinflamatory omega-6 fatty acid. Curr Pharm Biotechnol 2006, 7, 531-534.
8. Lee J., O′Keefe J., Lavie C., Marchioli R., Harris W.: Omega-3 fatty acids for cardioprotection. Mayo Clin Proc 2008, 83, 324-332.
9. Mc Kenney J., Sica D.: Prescription omega-3 fatty acids for the treatment of hypertriglicerydemia. Am J Health Syst Pharm 2007, 64, 595-605.
10. Moyad M.: An introduction to dietary/supplemental omega-3 fatty acids for general health and prevention: part I. Urologic Oncol Semin Origin Investig 2005, 23, 28-35.
11. Przysławski J., Bolesławska I.: Tłuszcze pokarmowe – czynnik terapeutyczny czy patogenny. Tłuszcze Jadalne 2006, 41, ¾, 179-191.
12. Psota T., Gebauer S., Kris-Etherton P.: Dietary omega-3 fatty acid intake and cardiovascular risk. Am J Cardiol 2006, 98, 3-18.
13. Robinson J., Stone N.: Antiatherosclerotic and antithrombotic effects of omega-3 fatty acids. Am J Cardiol 2006, 98, 39-49.
14. Simopoulos A.: The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomed Pharmacother 2002, 56, 365-379.
15. UN Das.: Long-chain polyunsaturated fatty acids interact with nitric oxide, superoxide anion, and transforming growth factor-β to prevent human essential hypertension. Eur J Clin Nutr 2004, 58, 195-203.
16. Undurti N.: Essential fatty acids – a review. Curr Pharm Biotechnol 2006, 7, 467-482.
17. Wijendran V., Hayes K.: Dietary n-6 and n-3 fatty acid balance and cardiovascular health. Annu Rev Nutr 2004, 24, 597-615.
eISSN:2084-4905
ISSN:2083-4543