%0 Journal Article %9 journal article %J Med Og Nauk Zdr. %@ 2083-4543 %V 18 %N 4 %D 2012 %F Wasiluk2012 %T Ocena wybranych zwyczajów żywieniowych pacjentów z łuszczycą – badania wstępne %X Wprowadzenie Łuszczyca należy do najczęstszych chorób zapalnych skóry. Przypuszcza się, że prawidłowy styl życia, w tym odpowiednia, racjonalna dieta, jest czynnikiem pomocnym w leczeniu tego schorzenia. Cel pracy Celem pracy była ocena wybranych zwyczajów żywieniowych pacjentów z łuszczycą. Materiał i metody Badania przeprowadzono w grupie 40 osób chorujących na łuszczycę. Do oceny zwyczajów żywieniowych wykorzystano kwestionariusz ankietowy, w którym zawarte były pytania dotyczące między innymi liczby i regularności spożywanych posiłków, częstotliwości spożycia wybranych grup produktów spożywczych oraz nawyku podjadania między posiłkami. Wyniki W przeprowadzonym badaniu wykazano, iż pacjenci najczęściej spożywali 3 posiłki w ciągu dnia. Do posiłków spożywanych z największą regularnością należały: obiad u pacjentów obu płci oraz kolacja w przypadku mężczyzn. Całodzienne racje pokarmowe charakteryzowały się niskim spożyciem kasz gruboziarnistych i pieczywa razowego, mleka i jego przetworów, ryb oraz nasion strączkowych suchych. Wysoką częstotliwość spożycia odnotowano w przypadku mięsa wieprzowego oraz surowych owoców i warzyw. Pacjenci najczęściej stosowali olej rzepakowy i oliwę z oliwek (2-3 razy w tygodniu). Zdecydowana większość pacjentów obu płci najczęściej do smarowania pieczywa stosowała masło. W przeprowadzonych badaniach odnotowano również, iż zakazany tym pacjentom alkohol był spożywany przez 100% mężczyzn i 85% kobiet. Wnioski Uzyskane wyniki badań wykazały, że nieprawidłowy dobór spożywanych produktów przez badanych pacjentów może wpływać na nasilenie zmian chorobowych u osób z łuszczycą. %A Wasiluk, Diana %A Stefańska, Ewa %A Ostrowska, Lucyna %A Klepacki, Andrzej %A Serwin, Agnieszka Beata %A Chodynicka, Bożena %P 422-426 %U https://www.monz.pl/Ocena-wybranych-zwyczajow-zywieniowych-pacjentow-z-luszczyca-badania-wstepne,73343,0,2.html