6
MNiSW
58.21
ICV
PRACA ORYGINALNA
 
 

Zagrożenia zdrowia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym ze środowiska wiejskiego

Katarzyna Sygit 1  ,  
Kinga Bernat 2,  
 
1
Uniwersytet Szczeciński, Wydział Kultury Fizycznej i Promocji Zdrowia, Katedra Promocji Zdrowia,
2
Instytut Medycyny Wsi, Lublin
MONZ 2017;23(1):34–38
SŁOWA KLUCZOWE:
STRESZCZENIE ARTYKUŁU:
Wstęp:
]Aktywność fizyczna i spędzanie czasu wolnego w połączeniu ze zdrowym odżywianiem jest jednym z podstawowych elementów zdrowego stylu życia.

Cel pracy.:
]Celem niniejszych badań była ocena występowania nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży ze środowiska wiejskiego oraz ich zwyczajów żywieniowych i aktywności fizycznej.

]Materiał i metody badawcze:
Badania zostały przeprowadzone w populacji dzieci i młodzieży ze środowiska wiejskiego. Objęto nimi grupę 2165 osób. Do badań wykorzystano autorski kwestionariusz ankiety oraz przeprowadzone badania antropometryczne (pomiar wysokości i masy ciała).

Wyniki:
W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono nadwagę lub otyłość u młodzieży wiejskiej. Młodzież nie stosowała się do zasad racjonalnego odżywiania: 13,3% badanych spożywało 1–2 posiłki dziennie, niespełna 50% nie przywiązywało wagi do spożywania pierwszego i drugiego posiłku, znaczna część preferowała codziennie spożywanie słodyczy. Poziom aktywność młodzieży był bardzo niski, sporadycznie uczestniczyło w lekcji wychowania fizycznego 24,4% badanych, a ponad 75% preferowało wypoczynek bierny.

Wnioski.:
Istotnym zagrożeniem zdrowia młodzieży ze środowiska wiejskiego w wieku szkolnym jest nieprawidłowe odżywianie oraz niska aktywność fizyczna. Niezbędna jest edukacja w zakresie podniesienia świadomości zdrowotnej młodzieży.


Introduction:
Active leisure and healthy eating habits are the basic elements of health promoting life style.

Objective:
]The study was aimed at investigating the correlation between overweight and obesity incidence in children and adolescents from rural areas, and their dietary habits and low level of physical activity.

Material and Methods:
]The study covered a group of 2,165 rural children and adolescents, and was conducted using an author-constructed questionnaire and anthropometric examinations (body height and weight).

Results:
The results of the study showed that the respondents did not adhere to the principles of rational nutrition: 32% of them consumed 1–2 meals per day, less than 50% did not attach importance to the consumption of the first and the second meal of the day, while a considerable percentage of respondents preferred daily consumption of sweets. The level of physical activity of the examined children and adolescents was very low. They occasionally participated in physical education classes (24.40%), while 75% of them preferred passive leisure, which had a negative effect on the incidence of overweight and obesity in a considerable group of respondents.

Conclusions:
Improper diet and low physical activity create a serious health risk for school adolescents. Health education is necessary in order to improve health awareness in this population group.

AUTOR DO KORESPONDENCJI:
Katarzyna Sygit   
Katedra Promocji Zdrowia, Wydział Kultury Fizycznej i Promocji Zdrowia, Uniwersytet Szczeciński, al. Piastów 40b, bl. 6, 71-065 Szczecin
 
REFERENCJE:
1. Karnik S, Kanekar A. Chilghood obesity: a globar public health crisis. Int J Prev Med 2012; 3(1): 25–31.
2. Malczyk E, Całyniuk B, Zołoteńska-Synowiec M, Kaptur E. Ocena stanu odżywiania dzieci w wieku 7–12 lat w aspekcie występowania otyłości. Prob. Hig Epidemiol 2015; 96(1): 162–169.
3. Nowak M, Nowak L. Social-demographic conditions of the realization of heath-oriented lifestyles by women. Arch Budo. 2013; 9: 29–37.
4. Ponczek D, Olszowy I. Styl życia młodzieży i jego wpływ na zdrowie. Prob. Hig Epidemiol. 2012; 93(2): 260–268.
5. Woźniak M, Brukwicka I, Kopański Z, Kolla R, Kollarova M, Berger B. The relationship between lifestyle and Heath. J Clin Healthca 2015; 4(3): 4–9.
6. Jasińska M. Nawyki żywieniowe młodzieży gimnazjalnej ze środowiska miejskiego i wiejskiego. Lubelski Rocznik Pedagogiczny 2013; 32: 28–34.
7. Bochenek A, Grabowiec A. Odżywianie i aktywność fizyczna jako ele¬menty stylu życia młodzieży licealnej. Lubelski Rocznik Pedagogiczny 2013; 32: 4–12.
8. Głąbska D, Borowska M, Guzek D. Wybory produktów żywieniowych przez dzieci w wieku szkolnym w kontekście zmian regulacji prawnych związanych ze sprzedażą produktów spożywczych w szkołach. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie 2016; 115: 151–161.
9. Tsigos C, Hainer V, Basdevant A. Management of obesity in adults: European clinical practice guidelines. Endokrynologia, Otyłość i Za¬burzenia Przemiany Materii 2009; 3: 87–98.
10. Zahorska-Markiewicz B, Podolec P, Kopeć G. Konsensus Rady Redak¬cyjnej PFP Chorób Układu Krążenia dotyczącej nadwagi i otyłości. 2015 www.pfp.edu.pl (dostęp: 13.08.2016).
11. Zhang C, Rexrode M, van Dam RM. Abdominal obesity and the risk of all-cause, cardiovascular, and cancer mortality. Sixteenn years of follow-up in US women. Circulation. 2008; 117: 1658–67.
12. Branca F, Nikogosian H, Lobstein T. The challenge of obesity in the WHO European Region and the strategies for response WHO 2007. http://www.euro.who.int/_data/assets/pdf_file/0010/74746/E90711.pdf (dostęp: 13. 08.2016).
13. Kolarczyk E. Zachowania zdrowotne młodzieży gimnazjalnej i ponad¬gimnazjalnej. Piel. Zdr. Publ. 2015; 5(3): 305–310.
14. Orkusz A, Babiarz M. Ocena wybranych zwyczajów żywieniowych mło¬dzieży licealnej. Nauki Inżynierskie i Technologie, 2015; 29(17): 31–40.
15. Sacks M, Bray A, Carey J. Comparison of weightloss diets with different compositions of fat, protein, and carbohydrates. N Engl J Med. 2009; 9: 859–73.
16. Wojtyła A, Kapka-Skrzypczak L, Paprzycki P, Diatczyk J, Bylina J. Zachowania zdrowotne młodzieży. Raport. Wyd. Instytut Medycyny Wsi. Lublin, 2011.
17. Gou SS, Huang C, Maynard LM. Body mass index Turing childhood, adolescence and young adulthood in relation to adult overweight and adiposity. The Feels longitudinal 18. Study. Int J Obes Relat Metab Disord. 2000; 24(3): 1628–35.
18. Saracan A. Zachowania zdrowotne młodzieży szkół ponadgimnazjal¬nych. Hygeia Public Heath, 2015; 45(1): 70–73.
19. Woynarowska B, Oblacińska A. Stan zdrowia dzieci i młodzieży w Pol¬sce. Najważniejsze problemy zdrowotne. Studia BAS 2014. 38(2): 41–64.
20. World Health Organization. Obesity and overweight. Fact. Sheet. No. 311. September 2006. http://www.who.int/ mediacentre/factsheets/ JSs311/en/index.html (dostęp: 13.01.2017).
21. Berrington de Gonzales A, Hartge P, Cerhan JR. Body-mass index and mortality among. 1.46 million white adults. N Engl J Med. 2010; 363(4): 24–9.
eISSN:2084-4905
ISSN:2083-4543